Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Friday, 13 November 2015

Tips Meringue confirm jadi.

Untuk menghasilkan meringue amatlah mudah jika anda tahu teknik serta tips yang betul. Teknik yang digunakan ialah 'beat to stiff peak', dalam erti katanya anda perlu pukul putih telur pada kelajuan maksimum mixer, sehingga putih telur 'bertanduk'.

Disini saya kongsikan beberapa tips penting dalam penghasilan meringue:


  1. Telur mestilah fresh. Jika telur yang digunakan lebih dari 2minggu, anda akan dapati tiada buih terbentuk pada kelajuan minimum. (tanda-tanda awal kegagalan kejadian meringue)
  2. Seeloknya gunakan telur A.
  3. Semasa mengasingkan putih telur dari kuning telur, pastikan tangan serta bowl yang digunakan kering & bersih. 
  4. Buang serpihan-serpihan kulit telur yang termasuk dalam bowl jika ada.
  5. Sukatan gula jangan dikurangkan terlalu banyak. (memang ia manis sebab ia pavlova!)
  6. Semasa mencampurkan tepung jagung & cuka, cukup sekadar kaup balik secara perlahan sahaja. Sekadar untuk bagi sebati.
  7. Bakar pada suhu rendah mengikut suhu oven masing-masing. Setiap oven adalah berbeza suhunya. Jadi kenali oven anda. Wink!

Perhatikan gambar dibawah:

Sumber google

  1. Putih telur akan berbuih pada awalnya.
  2. Teruskan beat dengan kelajuan maximum sehingga dapat stiff peaks. Pada tahap ini sila gunakan spatula untuk kaup balik tepung & cuka.
  3. Jangan sampai over whip. 

Selamat Berjaya..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...