Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Sunday, 8 November 2015

Sama Tapi Tak Serupa : 2tiers Stacked wedding cake

Stacked kek memerlukan teknik yang perlu berulangkali dicuba. Cuba untuk levelkan pasak supaya kek di bahagian atas sekata. Boleh gunakan straw/ chop untuk jadikan pasak dalam kek.

Penyediannya agak memakan masa memandangkan kek perlu dikeraskan dahulu sebelum di'stack'. Ia bagi mengelakkan buttercream yang sudah dideko menjadi comot.

Pemilihan saiz loyang juga memainkan peranan. Seeloknya gunakan loyang yang 3inch berbeza untuk atas & bawah. 

Bawah size 9"
Atas size 6"
Kek jadi tinggi.


Bawah 10"
Atas 7"
Kek agak rendah



Berat keseluruhan selepas deko ialah 3.5-4kg. Terima kasih kepada pengantin atas tempahan ini. Banyak dapat saya belajar dari pengalaman ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...