Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Friday 27 November 2015

10 Tips for Beginner Bakers

Dunia baking ni macam dunia fesyen juga. Sentiasa akan ada idea-idea deko terbaru, resepi terbaru, macam-macam lagi lah. Kadang-kadang sampai tak larat nak ikut trend*nanges*..InshaAllah kalau ada minat yang mendalam (bukan hangat2 ye), rajin & semangat kuat pasti jadi baker yang berjaya ada nama & identiti kek yang tersendiri. 

Meh saya kongsikan beberapa tips untuk yang baru berjinak-jinak baking.  

  1. Mulakan dengan bismillah & selawat.
  2. Baca resepi secara menyeluruh & fahamkan teknik.
  3. Sediakan semua bahan & peralatan yang diperlukan di satu tempat.
  4. Pastikan semua bahan berada pada suhu bilik. 
  5. Sebelum bancuh bahan-bahan, alaskan dahulu pan/ loyang dengan baking paper siap-siap.
  6. Panaskan oven. Sekurang-kurangnya 15-20minit awal.
  7. Ayakkan bahan-bahan kering.
  8. Pecahkan telur dalam bekas berasingan. Manalah tahu kot ada telur tembelang, terpaksa buang semua bahan pulak nanti.
  9. Campurkan semua bahan ikut turutan seperti dalam resepi. Kat sini korang jangan derhaka tau.
  10. Bakar ikut pada suhu oven memasing. Setiap oven suhu berbeza, jadi kenali oven anda ya.

Semoga berjaya!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...