Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Sunday 29 November 2015

Lempeng Kelapa in Nottingham

Lempeng kelapa
cicah kari kambing.

Cuaca sejuk ditambah hujan amatlah sedap menikmati lempeng kelapa kan. Walaupun kelapa parut yang original nan hado dekat Nottingham ni tapi gigih juga nak makan lempeng kelapa #rindu Malaysia sebenarnya.sob sob..Jadi saya gantikan dengan dessicated coconut, jadilah kan buat rasa-rasa kelapa.huhu

Bahan-bahan:

11/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1cawan kelapa putih/dessicated coconut
11/3 cawan air
Garam secukup rasa

Cara membuat:

  1. Campurkan tepung gandum, baking powder, kelapa parut & tambahkan air. Gaul sebati.
  2. Tambahkan garam secukup rasa, bagi rasa lemak2.
  3. Panaskan nonstick pan, sendukkan adunan kedalam pan & ratakan dengan senduk.
  4. Masak dengan api sederhana.
  5. Hidangkan bersama kari daging/ sambal tumis.














No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...