Bahan :
400g choc compound -potong kasar
150g butter
100g gula perang
100g gula castor
4biji telur
100g tepung gandum
1/2st baking powder
30g serbuk koko
1st esen vanilla
100g walnut/ brazil nut - cincang (optional)
Cara buat :
- Alaskan loyang 10 x 10 dengan baking paper, lebihkan kertas pada kesemua hujung supaya senang hendak keluarkan brownies.
- Cairkan choc compound & butter. Boleh guna microwave atau double boilkan atas dapur.
- Dalam bekas lain, satukan gula perang, gula castor, telur, esen vanila. Gaul sebati & Tuangkan kedalam adunan coklat tadi.
- Masukkan bahan kering iaitu kacang, tepung, baking powder, serbuk koko yang telah diayak. Sebatikan.
- Masukkan dalam loyang, ratakan.
- Bakar pada suhu 160C selama 30minit.
- Selepas 30minit, tutup suis oven & biarkan brownies dalam oven dengan pintu terbuka sedikit selama 15minit.
Notes:
- Boleh gunakan tepung naik sendiri. Sukatannya:
+ 1/2st baking powder
- Suhu oven berbeza mengikut jenis oven. Jadi kenali suhu yang betul bagi oven anda.
- Untuk rasa yang lebih sedap, gunakan choc compound & butter yang premium.
- Jika anda gunakan 1/2 adunan dari resepi, gunakan loyang bersaiz 8inch.
No comments:
Post a Comment