Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Monday, 25 January 2016

Roasted Chicken Cara Mudah dan Sedap.



Kalau korang google resepi roasted chicken ni ada pelbagai cara & bahan yang digunakan. Dari yang panggang kosong, bermadu sampailah yang spicy. Resepi yang saya cuba ni ada gunakan madu & smoky BBQ sauce. Sumber dari arwendanish (thanx sis). Sedap lah wehh..

Bahan :

1ekor ayam saiz sederhana
1biji bawang holland *
3biji bawang putih *
1inci halia *
2-3sb sos BBQ (sy guna smoky BBQ)
1sb lada hitam
2sb madu
1ketul kiub ayam (sy guna 1/2)
2sb gula pasir
2sb mixed herbs
11/2st garam
Olive Oil
Butter secukup rasa 

Cara:

  1.  Blend bahan bertanda *
  2.  Campurkan dengan bahan-bahan lain kecuali butter.
  3. Lumurkan bahan rempah keseluruh ayam. Masukkan juga kedalam kulit dan dalam perut ayam.
  4. Masukkan butter kedalam kulit.
  5. Curah olive oil atas ayam tadi. Ratakan.
  6. Perap selama 2jam atau lebih lama supaya rempah serap.

Cara masak kentang :

  1. Potong kentang beberapa bahagian. 
  2. Didihkan air untuk masak kentang.
  3. Masukkan kentang dan masak selama 12minit.
  4. Toskan dan letak garam.
  5. Pindahkan kedalam dulang ayam tadi, letak butter dan perasakan dengan mixed herbs.

Cara Bakar :

  1. Panaskan oven pada suhu 200C.
  2. Masak ayam selama 1jam. Selepas 30minit, terbalikkan ayam dan sudukan lebihan air perapan dari dulang keatas ayam.
  3. Selepas 1jam, keluarkan ayam dan kelar sedikit bahagian peha untuk pastikan ayam telah masak atau belum.
  4. TIPS - jika air yang keluar dari belahan berwarna jernih, maka ayam telah masak sepenuhnya. Jika berwarna merah sila tambah lagi masa memasak dalam 20minit.
Hasil selepas memanggang

P/S : Gravy dia saya tak buat, next time boleh try resepi jamie oliver pula.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...