Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Friday, 15 January 2016

Choc Cheese Kukus

Personally saya teramat suka kek ni. Gabungan coklat & cheese sering mendapat tempat di hati saya. Teksturnya lembut, rasanya manis-manis buah tambah pula amat mudah membuatnya. InshaAllah siapa yang pernah rasa kek ni pasti berpuas hati. Jom kita tengok bahan & cara buat.

Lihatlah kegebuan cheese itu.
nyummss

A. Adunan Cheese


250g   creamcheese
60g     gula castor
1biji    telor
1sb     susu cair/ susu segar
1sk     jus lemon
1sb     tepung gandum

  • pukul creamcheese & gula sebati.
  • masukkan telor, susu cair, jus lemon, tepung gandum. Gaul rata.

B. Adunan Coklat

1cwn      tepung gandum
1/2cwn   serbuk koko
1/2sk     baking powder
1/2sk     soda bicarbonate
1cwn      gula castor
1/2cwn   air panas
1/2cwn   susu segar/susu cair
1/2cwn   minyak jagung
2biji       telor

  • ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, soda bicarbonate.
  • dalam bekas lain, pukul telor & gula castor sehingga gebu.
  • masukkan susu segar & minyak. Kacau rata.
  • masukkan bahan kering yang sudah diayak tadi. Kacau rata.
  • masukkan air panas mendidih. Sebatikan.

C. Cara melayer
  • panaskan kukus, gunakan api sederhana untuk mengukus kek.
  • tuangkan separuh adunan coklat dalam loyang. Kukus 20minit/ sehingga masak.
  • kemudian tuangkan adunan cheese & kukus sehingga masak.
  • kemudian tuang baki adunan coklat tadi & kukus lagi.
  • Cucuk kek dengan cake tester/ lidi, jika tiada sisa pada cake tester bermakna kek sudah masak.
  • Biarkan sejuk baru keluarkan kek dari loyang.

D. Topping coklat ganache

130g   coklat masakan
80ml   whip cream

  • Double boilkan bahan diatas. Kacau sehingga coklat cair.
  • Biarkan ganache sejuk sedikit kemudian curah atas kek.

Kek choc cheese ini tanpa topping pun dah cukup sedap. Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...