Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Friday, 29 January 2016

Puding Milo Lapis Oreo


Oleh sebab anak-anak saya sukakan coklat, maka saya lebihkan bahagian koko semasa melapis. Amat mudah membuat puding milo lapis oreo ni, hasilnya pun banyak, boleh share dengan jiran-jiran.

Bahan:

30g agar-agar bertali
4cwn air
1tin susu cair (400ml)
1cwn gula
3/4cwn Milo
1/4cwn serbuk koko (guna yg premium lg sedap)
Biskut oreo 

Cara:

  1. Basuh agar-agar dan masak dengan 4cawan air sampai agar-agar larut.
  2. Masukkan gula. Kacau.
  3. Masukkan susu cair. Kacau.
  4. Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu bahagian putih dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan coklat dan serbuk koko.
  5. Lapiskan dengan adunan coklat, biar keras sedikit. 
  6. Kemudian, masukkan biskut oreo yang dipatah-patahkan beserta adunan putih, biar keras sedikit.
  7. Akhir sekali, tutup permukaan puding dengan lebihan adunan coklat tadi.
  8. Keraskan beberapa jam dan sedia dimakan.

Tips:

  1. Tak perlu tunggu setiap lapisan betul-betul keras untuk melayer.
  2. Kalau keras, keruk dengan garpu supaya lapisan atas dan bawah melekat.

Selamat Mencuba..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...