Keliru dengan dua beradik lain susur galur ni? Kak sya terangkan serba ringkas kegunaannya ya. Check it out.
Non-Dairy Whipping Cream |
Non-Dairy Whipping Cream aka Fresh Cream biasanya digunakan untuk menghias kek. Lebih stabil sebab dirumus dari minyak sayuran & kelapa sawit. Perlu disimpan dalam peti sejuk beku, jangka hayat lama. Cara guna : Nyahbeku, kemudian tuang dalam mixer, pukul dengan kelajuan maksimum sehingga cream kental dan bertanduk. Tak perlu tambah gula.
Favourite brand : Rich's Gold Label, Vivo, Value Pride.
Dairy Whipping Cream |
Dairy Whipping Cream aka Double Cream/ Thick Cream biasanya digunakan dalam masakan, untuk buat ganache dan inti creampuff. Ia adalah hasil tenusu, jangka hayat pendek serta kurang stabil jika digunakan sebagai hiasan kek.
Favourite brand : Anchor
Oo baru tau ..kalo uht tu makna nya dairy cream la ye..tq😍
ReplyDelete