Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Thursday, 19 May 2016

Non Dairy vs Dairy Whipping Cream

Keliru dengan dua beradik lain susur galur ni? Kak sya terangkan serba ringkas kegunaannya ya. Check it out.
Non-Dairy Whipping Cream
Non-Dairy Whipping Cream aka Fresh Cream biasanya digunakan untuk menghias kek. Lebih stabil sebab dirumus dari minyak sayuran & kelapa sawit. Perlu disimpan dalam peti sejuk beku, jangka hayat lama. Cara guna : Nyahbeku, kemudian tuang dalam mixer, pukul dengan kelajuan maksimum sehingga cream kental dan bertanduk. Tak perlu tambah gula.
Favourite brand : Rich's Gold Label, Vivo, Value Pride.
Dairy Whipping Cream

Dairy Whipping Cream aka Double Cream/ Thick Cream biasanya digunakan dalam masakan, untuk buat ganache dan inti creampuff. Ia adalah hasil tenusu, jangka hayat pendek serta kurang stabil jika digunakan sebagai hiasan kek. 
Favourite brand : Anchor






1 comment:

  1. Oo baru tau ..kalo uht tu makna nya dairy cream la ye..tq😍

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...