Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Friday, 27 May 2016

Mudahnya Congo Bars

Walaupun dah tak trending lagi, kaksya tetap suka makan Congo Bar tambah lagi mudah sangat nak sediakan. Buat kudapan minum petang, lawankan dengan teh O limau panas. Wallahh nikmat sungguh. Pelik sket nama dia Congo, taktahulah mungkin origin dari  congo kot. Wallahuaklam.. Meh layan resepi.

Bahan:

315g   tepung gandum
21/2st baking powder
1/2 st  garam
150g   mentega
250g   gula perang
3biji    telor A
1st      esen vanila
150g   choc chips
70g     choc bar (potong petak dan nipis)
100g   almond flakes


Cara:
  1. Alas loyang 10 x 10inch dengan baking paper. Lebihkan baking paper pada setiap bahagian supaya mudah keluarkan congo bar.
  2. Ayak tepung, baking powder dan garam.
  3. Masukkan choc chips, choc bar dan almond flakes. Gaul rata dan letak tepi.
  4. Dalam bekas lain, satukan mentega dan gula perang. Gaul guna spatula.
  5. Masukkan telor satu persatu. Kacau sebati.
  6. Masukkan esen vanila.
  7. Masukkan tepung yang dah digaul dengan choc chips tadi. Sebatikan.
  8. Tuang dan ratakan dalam loyang.
  9. Bakar selama 35-40minit suhu 150C (ikut suhu oven masing2)

Kalau tak habis, simpan dalam bekas kedap udara okay. Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...