Walaupun dah tak trending lagi, kaksya tetap suka makan Congo Bar tambah lagi mudah sangat nak sediakan. Buat kudapan minum petang, lawankan dengan teh O limau panas. Wallahh nikmat sungguh. Pelik sket nama dia Congo, taktahulah mungkin origin dari congo kot. Wallahuaklam.. Meh layan resepi.
Bahan:
315g tepung gandum
21/2st baking powder
1/2 st garam
150g mentega
250g gula perang
3biji telor A
1st esen vanila
150g choc chips
70g choc bar (potong petak dan nipis)
100g almond flakes
Cara:
- Alas loyang 10 x 10inch dengan baking paper. Lebihkan baking paper pada setiap bahagian supaya mudah keluarkan congo bar.
- Ayak tepung, baking powder dan garam.
- Masukkan choc chips, choc bar dan almond flakes. Gaul rata dan letak tepi.
- Dalam bekas lain, satukan mentega dan gula perang. Gaul guna spatula.
- Masukkan telor satu persatu. Kacau sebati.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung yang dah digaul dengan choc chips tadi. Sebatikan.
- Tuang dan ratakan dalam loyang.
- Bakar selama 35-40minit suhu 150C (ikut suhu oven masing2)
Kalau tak habis, simpan dalam bekas kedap udara okay. Selamat menjamu selera.
No comments:
Post a Comment