Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Friday, 5 February 2016

Sedapnya Red Velvet Truffle Brownies!


Akhir-akhir ni selalu sangat cik manis ni lalu lalang dalam wall fb saya. Maka terjebak lah membuatnya juga. Resepi diambil dari pelbagai sumber dan digabungkan dengan resepi sendiri. Mari kita tengok bahannya.

Utk red velvet Brownies (loyang 8inch)

2biji      Telor A
1/2cwn  Butter
1cawan  Gula castor
2st        Esen vanila
1/4cwn  Cocoa powder
1/8st     Garam (optional)
3/4st     Cuka makan
3/4cwn  Tepung gandum
Pewarna merah secukupnya

  1. Panaskan oven pada suhu 150C (ikut suhu oven memasing)
  2. Alaskan loyang 8x8 inch dengan baking paper dan lebihkan baking paper dibahagian tepi supaya mudah nak keluarkan brownies.
  3. Pukul telur sampai berbuih.
  4. Dalam mangkuk lain, cairkan butter.
  5. Kemudian, masukkan gula castor, esen vanila, cocoa powder, garam, cuka dan pewarna. Kacau rata.
  6. Masukkan telur.
  7. Masukkan tepung gandum. Kaup balik saja jangan overmix.
  8. Tuang brownies dalam loyang. Bakar selama 30min/ sehingga masak.

Lapisan Ganache

200g     Dark choc + Milk choc
150ml   Whip cream/ heavy cream

  1. Double boilkan cream, kemudian masukkan coklat. Kacau rata.
  2. Tunggu coklat suam dan sedikit likat sebelum digunakan.
  3. Sementara tunggu coklat likat, boleh siapkan lapisan cookies.

Lapisan cookies

20kpg  Biskut cream-o/oreo dikisar 
2sb      Butter dicairkan

- gaulkan sebati.

Cara Melayer
  1. Sapu nipis coklat atas brownies yang dah sejuk td.
  2. Tuang dan ratakan lapisan cookies.
  3. Tuang lebihan choc ganache dan ratakan.
  4. Hiaskan dengan biskut/ kacang.
  5. Tunggu ganache sedikit keras baru keluarkan brownies dari loyang okay.

Selamat Mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...