Akhir-akhir ni selalu sangat cik manis ni lalu lalang dalam wall fb saya. Maka terjebak lah membuatnya juga. Resepi diambil dari pelbagai sumber dan digabungkan dengan resepi sendiri. Mari kita tengok bahannya.
Utk red velvet Brownies (loyang 8inch)
2biji Telor A
1/2cwn Butter
1cawan Gula castor
2st Esen vanila
1/4cwn Cocoa powder
1/8st Garam (optional)
3/4st Cuka makan
3/4cwn Tepung gandum
Pewarna merah secukupnya
- Panaskan oven pada suhu 150C (ikut suhu oven memasing)
- Alaskan loyang 8x8 inch dengan baking paper dan lebihkan baking paper dibahagian tepi supaya mudah nak keluarkan brownies.
- Pukul telur sampai berbuih.
- Dalam mangkuk lain, cairkan butter.
- Kemudian, masukkan gula castor, esen vanila, cocoa powder, garam, cuka dan pewarna. Kacau rata.
- Masukkan telur.
- Masukkan tepung gandum. Kaup balik saja jangan overmix.
- Tuang brownies dalam loyang. Bakar selama 30min/ sehingga masak.
Lapisan Ganache
200g Dark choc + Milk choc
150ml Whip cream/ heavy cream
- Double boilkan cream, kemudian masukkan coklat. Kacau rata.
- Tunggu coklat suam dan sedikit likat sebelum digunakan.
- Sementara tunggu coklat likat, boleh siapkan lapisan cookies.
Lapisan cookies
20kpg Biskut cream-o/oreo dikisar
2sb Butter dicairkan
- gaulkan sebati.
Cara Melayer
- Sapu nipis coklat atas brownies yang dah sejuk td.
- Tuang dan ratakan lapisan cookies.
- Tuang lebihan choc ganache dan ratakan.
- Hiaskan dengan biskut/ kacang.
- Tunggu ganache sedikit keras baru keluarkan brownies dari loyang okay.
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment