- Pilih bahan yang baru dan bermutu.
- Biarkan bahan dalam keadaan kering pada suhu bilik, terutama untuk telur dan mentega.
- Siapkan loyang, gris dengan butter & alas dengan baking paper.
- Kacau mentega dan gula terlebih dahulu dengan mixer pada kadar sederhana hingga gula lembut dalam bekas kering dan bebas lemak.
- Tambahkan telur satu persatu ke dalam adunan sambil mengacau selama 3-4 minit untuk setiap butir telur.
- Langkah terakhir, masukkan tepung gandum secara berperingkat, sekitar 3-4 peringkat agar adunan tidak turun kerana berat tepung.
- Kacau adunan dengan gerakan satu arah dan ringan, dari bawah ke atas sehingga udara masuk ke dalam adunan agar kek mempunyai tekstur yang cantik.
- Panaskan oven 15 minit sebelum memasukkan kek.
- Bakar kek dalam oven yang sudah dipanaskan sehingga masak.
- Hias kek agar nampak lebih menarik dan menyelerakan. Manfaatkan kacang-kacang seperti almond dan sebagainya.
- Sebelum menghias, sejukkan kek terlebih dahulu hingga suhunya sama dengan suhu bilik. Potong kek mengikut selera anda.
Credit to Juena
No comments:
Post a Comment