Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Friday, 4 March 2016

Mudahnya Buat Pavlova!


Oleh sebab haritu dah share tips supaya meringue confirm jadi, jadi harini saya nak share resepi mudah buat pavlova. Simple sesangat lah! Sediakan bahan okay..

4 biji putih telur
3/4cawan gula castor
1 s.b tepung jagung
1 s.t cuka
1 s.t esen vanila.
.

  1. Putar putih telur sampai berbuih (slow speed).
  2. Masukkan gula sket2. (3kali masuk).
  3. Kemudian gunakan high speed, pukul sampai jadi meringue.
  4. Masukkan esen vanila dan teruskan pukul.
  5. Macamana nak tahu dah jadi meringue ke blom? Korang cuba terbalikkan mangkuk tu adunan tak akan jatuh pun, maka teruskan langkah berikut.
  6. Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaul dengan senduk, kaup balik saja ye.
  7. Letakkan adunan atas baking paper dan bentukkan bulat, pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah.
  8. Masak pada suhu 110C selama 1jam 30 minit.
  9. Kemudian tutup api oven, biarkan meringue 1jam didalam oven.

.
nampak tak dinding pavlova tu.
elok bulat tak ada crack.

Topping:

3/4 cawan non-dairy whip cream.
Buah2an masam.
Pukul whip cream sehingga kental, paipkan atas meringue dantaburkan buah2an tadi. Siap!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...