Oleh sebab haritu dah share tips supaya meringue confirm jadi, jadi harini saya nak share resepi mudah buat pavlova. Simple sesangat lah! Sediakan bahan okay..
4 biji putih telur
3/4cawan gula castor
1 s.b tepung jagung
1 s.t cuka
1 s.t esen vanila.
.
- Putar putih telur sampai berbuih (slow speed).
- Masukkan gula sket2. (3kali masuk).
- Kemudian gunakan high speed, pukul sampai jadi meringue.
- Masukkan esen vanila dan teruskan pukul.
- Macamana nak tahu dah jadi meringue ke blom? Korang cuba terbalikkan mangkuk tu adunan tak akan jatuh pun, maka teruskan langkah berikut.
- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaul dengan senduk, kaup balik saja ye.
- Letakkan adunan atas baking paper dan bentukkan bulat, pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah.
- Masak pada suhu 110C selama 1jam 30 minit.
- Kemudian tutup api oven, biarkan meringue 1jam didalam oven.
.
nampak tak dinding pavlova tu. elok bulat tak ada crack. |
Topping:
3/4 cawan non-dairy whip cream.
Buah2an masam.
Pukul whip cream sehingga kental, paipkan atas meringue dantaburkan buah2an tadi. Siap!
No comments:
Post a Comment