Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Saturday, 17 November 2012

Chicken Pie

Resepi Chicken Pie
Sumber: Pelbagai
Editted by: Qaleesya's Desserts

Bahan Pastry:
250 g tepung gandum
200 g butter
110 g plain yoghurt 
1 biji kuning telur
1 st gula
secubit garam

Cara:
- Ramas adunan tepung dengan butter sampai jadi breadcrumbs.
- Masukkan kuning telur dan air sejuk.
- Uli sampai jadi pastry lembut. Bulat & balut dengan food wrapper. Letak dlm peti ais selama 30 minit.

Bahan Inti:
1 paket ayam kisar
1 tin cendawan butang
1 tin sup cendawan
3 biji bwg besar di dadu
2 biji kentang di dadu (sila goreng sebentar)
2 @ 3 sb tepung gandum (utk pekatkan kuah)
sedikit serbuk lada hitam/ lada sulah
sedikit butter utk menumis

Cara:
- Panaskan oven suhu 180C.
- Canai doh. Letak sekeping doh atas acuan pie, biar lebih di tepi, then tekan ikut acuan pie & gunting lebihan doh ikut acuan tadi.
- Masukkan inti yg dah sejuk.
- Tutup dengan sekeping doh & tekan keliling doh dengan garfu.
- Kelar sedikit permukaan pie untuk keluarkan wap.
- Sapu bahagian atas pie dengan kuning telur.
- Bakar selama 35 minit.

My chicken pie
Pose bahagian atas
Pose bahagian dalam.wallah!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...