Korang tahu tak nak buat kek pisang ni amat mudah. Dah lah mudah, rasa dia sedap ya ampun. Ulang-ulang makan satu beranak, siap bawak bekal ke sekolah lagi. Berbunga hati mak tengok anak-anak dan suami makan tahu. Dalam resepi gunakan pisang emas, namun kan kaksya guna pisang 40 hari tu. Alah pisang kecik-kecik, kebetulan ibuayah bekalkan dari kampung. Kita guna je apa yang ada, janji pisang masak ranum okay.
Resepi :
4 biji telor
8 biji pisang (7biji dilecek, 1 biji dihiris nipis)
1 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum
3/4 cwn butter cair/ corn oil
1 st baking powder
1 st soda bicarbonate
1 st esen pisang/ vanila
sedikit garam
Cara :
- Ayak tepung, baking powder.
- Lecek pisang sampai lumat. 1 biji dihiris nipis untuk hiasan atas kek.
- Campurkan garam & soda kedalam pisang yang dilecek tadi.
- Dalam bekas lain, pukul telor & gula sampai kembang.
- Masukkan esen pisang/ vanila & butter cair. Sebatikan guna senduk saja.
- Masukkan tepung. Sebatikan.
- Masukkan adunan pisang. Kaup balik.
- Tuang adunan dalam loyang petak bersaiz 9 inch, pastikan loyang sudah digris terlebih dahulu.
- Susun hirisan pisang pada permukaan adunan.
- Bakar pada suhu 170C selama 45 minit/ sehingga masak.
Mudah kan? Selamat mencuba =)
No comments:
Post a Comment