Homemade :: Birthday cakes :: Wedding cakes :: Continental cakes :: Cupcakes :: Brownies :: Breads :: Telok Emas :: Melaka

Friday, 13 January 2017

Kek Pisang Mudah lagi Sedap.



Korang tahu tak nak buat kek pisang ni amat mudah. Dah lah mudah, rasa dia sedap ya ampun. Ulang-ulang makan satu beranak, siap bawak bekal ke sekolah lagi. Berbunga hati mak tengok anak-anak dan suami makan tahu. Dalam resepi gunakan pisang emas, namun kan kaksya guna pisang 40 hari tu. Alah pisang kecik-kecik, kebetulan ibuayah bekalkan dari kampung. Kita guna je apa yang ada, janji pisang masak ranum okay.


Resepi :

4 biji       telor
8 biji       pisang (7biji dilecek, 1 biji dihiris nipis)
1 cawan  gula castor
2 cawan  tepung gandum
3/4 cwn  butter cair/ corn oil
1 st        baking powder
1 st        soda bicarbonate
1 st        esen pisang/ vanila 
sedikit garam

Cara :

  1. Ayak tepung, baking powder.
  2. Lecek pisang sampai lumat. 1 biji dihiris nipis untuk hiasan atas kek.
  3. Campurkan garam & soda kedalam pisang yang dilecek tadi.
  4. Dalam bekas lain, pukul telor & gula sampai kembang.
  5. Masukkan esen pisang/ vanila & butter cair. Sebatikan guna senduk saja.
  6. Masukkan tepung. Sebatikan.
  7. Masukkan adunan pisang. Kaup balik.
  8. Tuang adunan dalam loyang petak bersaiz 9 inch, pastikan loyang sudah digris terlebih dahulu.
  9. Susun hirisan pisang pada permukaan adunan.
  10. Bakar pada suhu 170C selama 45 minit/ sehingga masak.

Mudah kan? Selamat mencuba =)







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...