Pasti ramai yang suka makan kek di hotel kan. Kebanyakkan kek menggunakan kek sponge tapi nikmatnya Ya Allah sedap sungguh. Lain sangat tekstur dan rasa dari yang biasa kita makan kat luar. Sungguh! Dalam kepala kaksya ni selalu tertanya-tanya apa lah bahan yang chef-chef pakai agaknya kan. Tentulah tak tertanya kat chef tu weh. kahkah!
Satu hari Allah takdirkan kaksya join kelas kek dengan Chef Benz. Belajar kek mirror glaze uols, dah tahu dah teknik kilat-kilatkan kek tu. Tapi tapi kan, kaksya belom sempat buat homework lagi. hihi
Ok masa dalam kelas, chef Benz pun membuka rahsianya. Kata beliau, kalau nak kek sponge yang biasa-biasa, cecair tu gunakan air. Jika nak lain sikit rasa dia,gantikan air dengan corn oil, ni lebih kurang upgrade sket rasa kek sponge tu. Dannnn jika nak rasa yang lebih lembut, milky, gebu gebas macam kat hotel, gantikan cecair dengan Dairy whipping cream. Yeay!! Dah tak rahsia lagi. so bolehlah uolz cuba nanti.
Thanks Chef Benz for the tips!
No comments:
Post a Comment